Home » Jordmødrene

Jordmødrene

Samsovning – hvad siger jordmødrene?

Jordmødre kommer tæt på nybagte spædbørnsfamilier.

De skal rådgive forældre i forhold til valg af sovested for barnet.

Jeg er selv oplevet, umiddelbart efter mine fødsler, flere gange at være blevet frarådet at have min nyfødte hos mig i sengen på hospitalet, hvis personalet tog mig I at sove med barnet ved brystet.

De sagde noget i retning af:

” Du ved godt vi anbefaler du ikke har barnet hos dig når du sover? ”

Eller

” Er du ikke bange for at komme til at lægge dig på dit barn når du sover? – Vi anbefaler du lægger ham over i krybben”

Jeg har trodset deres anbefalinger, trods egen usikkerhed, og fortsat med at have min nyfødte hos mig, fordi alt i mig “råber” at det, er det rigtige at gøre. Det er absolut ikke nogen rar situation, at blive udsat for som sårbar nybagt mor.

Nogle jordmødre oplever det også, som et stort dilemma, at de både skal anbefale mødre til at have så meget hud-til-hud kontakt med barnet som muligt og samtidig skal fraråde, at barnet sover i samme seng som moren.

I den nedenstående artikel kan I møde to jordmorstuderende, som sætter spørgsmåltegn ved sundhedsministeriets anbefalinger, og pointerer at det ville være langt mere hensigtsmæssigt, helt fra starten, at rådgive forældre omkring “Sikker samsovning” . For dem er det ikke et spørgsmål om hvorvidt man skal eller ikke skal samsove, det må forældrene netop selv afgøre – langt vigtigere ville det være, at sørge for,  at forældre der samsover, helt fra starten, får tilstrækkelig viden om, hvordan man gør det på en forsvarlig vis.

Lige nu er det sådan, at forældre først skal rådgives om guidelines for “sikker samsovning” hvis og når sundhedspersonale opdager, barnet til trods for anbefalinger om det modsatte, sover I forældrenes seng.

 

http://www.jordemoderforeningen.dk/tidsskrift-for-jordemoedre/singlevisning/artikel/samsovning-en-anbefaling-uden-evidens/