Home » Fordele & Ulemper

Fordele & Ulemper

Fordele og Ulempe ved samsovning

 

 Fordele

 • Forskningresultater viser, at babyer har en lavere risiko for pludselig spædbørnsdød (SIDS), når de sover i samme rum som forældre og regler for sikker samsovning følges.

 

 • Det er dejlig trygt for alle parter. Det sænker stressniveauet, giver god hjerterytme og er sundt for børns emotionelle og kognitive udvikling

 

 • For de fleste forbedres søvnen for både mor og baby. Der er ikke behov for at vågne op, stå ud af sengen og hente barnet for at amme/made eller trøste hende. Det giver plus i søvnregnskabet. 

 

 • Dit barn, føler sig tryg og varm ved siden af ​​dig, du vil få mindre besvær ved at få barnet til at falde til ro og i søvn ved sengetid.

 

 • Hud-til-hud kontakt fremmer et succesfuldt ammeforløb. Alle forskere anbefaler kraftigt amning.

 

 • Barnet trøstes nemmere hvis hun vågner midt om natten. Små børn gennemlever mange forskelllige udviklingstrin og fysiske forandringer ( tandfrembrud, mavekneb og uomgåelige tigerspring). Mors og fars nærvær, berøring, bevægelse og  trøst, vil hjælpe barnet med at gennemleve disse forventelige forhindringer og udviklingsstadier.

 

 • Det er en vidunderlig følelse at vågne op ved siden af ​​en smilende og veltilpas baby, I oplever samhørighed som familie og du udvikler en tæt tilknytning til dit barn, samtidig med barnets tillid til dets omverden vokser.

 

Ulemper 

 •      Sundhedssyrelsen anbefaler at barnet sover i samme rum som forældrene, men i egen seng p.gra formodet øget risiko for SID ved samsovning i forældrenes seng.

 

 • Mange frygter barnet aldrig flytter ud af dobbeltsengen igen, hvis hun først har vænnet sig til at sove der,  og at det derfor bliver svært at få barnet til at sove i egen seng, når den tid kommer 

 

 •    Nogen er bange for at barnet ikke lærer at trøste sig selv, at det forkæles og det ikke i samme grad udvikler selvstændighed
 •   Mange frygter at det skader parforholdet og sexlivet, der i forvejen måske er belastet af familieforøgelsen  
 •          Alle ønsker en god nats søvn og er bange for at forældre og børn forstyrrer hinanden – og at mindre plads i sengen giver dårligere søvn 

 

 •       Nogen frygter også omgivelsernes reaktion.  I nogen familier stiller slægtninge sig uforstående overfor valget af sovearrangement

 

Det optimale ville være, hvis vi kunne opnå fordelene og undgå ulemperne. Ved at gå på opdagelse her på siden, håber du vil få inspiration til begge dele.

Som møbel og indretningsarkitekt, er jeg blevet inspireret af tanken om, at undersøge om vi kan opnå alle fordele og undgå ulemperne, ved simpelthen at indrette boligen anderledes, lave større senge og øge oplysningsniveauet omkring sikker samsovning.

Størstedelen af jordens befolkning sover sammen med deres børn. Det er der rigtig mange gode grunde til.

For min mand og jeg har det som udgangspunkt virket helt absurd, at det mindste menneske, der har mest behov tryghed, skal ligge alene, mens vi to voksne sover sammen.

Vi har nu sendt 5 stærke, selvstændige og meget empatiske unger på vingerne og vil gerne være med til at give andre børnefamilier, alle de fordele vi selv har oplevet ved at sove I familieseng – uden at give køb på sikkerheden.

Cand Arch. Karen Hedegaard Mortensen

 

Kilder

http://www.momjunction.com/articles/amazing-benefits-of-co-sleeping-with-your-baby_0097473/#gref

https://www.alt.dk/boern/sadan-bliver-det-en-succes-at-sove-sammen-med-din-baby