Forsvar for middagssøvnen
Lange lurer under lindetræet
Mens jeg og mine 5 søskende, var små, sov vi altid lange middagssøvne i barnevognen. Min mor sagde, vi altid fik lov at sove, lige så længe vi kunne. Hun satte os under lindetræet i haven, for så kunne vi ligge og kigge op i trækronerne. Både når vi faldt i søvn og når vi vågnede. Vi kunne ligge sådan længe og bare ligge kigge op på grenene og bladene, der bevægede sig i vinden.
Min mor var en travl kvinde, med masser af gøremål, både som organist i en kirken og husmor på et landbrug, med folkehold og stor grad af selvforsyning. Hun fortalte mig, at hun elskede at putte os under det hvide fluenet, og var dybt misundelig, over at vi bare kunne ligge der og sove under træet, i de bløde dyner, i den friske luft.
Man vækker da ikke et sovende barn
På den tid fandtes der ingen babyalarm. Mor kiggede til os med jævne mellemrum- og hun havde et vindue på klem i stuen, så hun kunne hører os. Men ellers var det vist mest, en mors fine fornemmelse af, at nu ville vi måske snart vågne – der gjorde vi aldrig lå længe og græd. Det var lange søvne, 3-4 timer var ikke unormalt.
Vi blev heller aldrig vækket af en lang middagssøvn, fordi vi skulle kunne sove om aftenen. Det var simpelthen noget, man bare ikke gjorde. I hendes perspektiv skal et barn have lov at sove både når – og så længe -det har brug for det. Vi er heller aldrig blevet “ holdt vågne” på vej hjem i bilen – sen eftermiddag eller aften.
Jeg har aldrig hørt hende snakke om, at hun havde problemer med at få os til at sove om aftenen. Der blev fulgt en fast putterutine, efter en forholdsvis sen aftensmad. Jeg har mødt folk syd på, som undre sig over, hvor tidligt vi danskere putter vores børn. “ Hvornår har I overhovedet tid til at være sammen som familie?”spørger de undrende, når jeg spørger hvorfor deres børn var “så længe” oppe?
Voksentid i stedet for familietid
Jeg tror danske børn bliver puttet tidligt, fordi begge forældre har lange arbejdsdage og er trætte. Og børnene bliver vækket af middagssøvnen i vuggestuen, af samme grund; De skal kunne sove, så vi kan få “ Voksen tid” – ikke familietid – men “voksen tid”.
Jeg har arvet min mors store respekt og forsvar for børnenes behov for at sove. Både når – og lige så længe de vil. Det har også betydet, at de har taget rigtig lange middagssøvne i vuggestue og dagpleje, også selvom de andre børn måske er blevet vækket. De eneste tidspunkter de er blevet vækket, er hvis de stadig sov, når jeg hentede dem i institutionen. Så har jeg taget dem forsigtigt op – ladet dem sove videre – eller de er vågnet lige så stille op på min arm.
Prioriterer lange søvne i daginstitutionen
Jeg har forsøgt at være så meget sammen med mine børn, som et liv, som middelklasse dansker, overhovedet har kunnet tillade det. Det betyder vi har brug for 1,5 til 2 fulde indtægter – alt efter huspriserne/huslejen, der hvor vi nu har boet.
Vi har taget alt den barsel og forældreorlov vi overhovedet har kunnet skrabe til os. Og så har vi valgt jobs, hvor mindst en af os havde fri i skoleferierne og som kunne hente børn, rimelig tidligt. Det har også været meget begrænset, hvad vi har gået til af fritidsinteresser. Og så har vi valgt at samsove, både fordi vi elsker det, og fordi det kompenserer for den tid i løbet af dagen, hvor vores børn ikke har adgang til deres forældres nærvær.
Af samme grund har det været et valg og en prioritet, at vores børn, sover så meget som muligt i vuggestue/dagpleje/børnehave . Og ja, så har vi dem, måske en time eller to mere om aftenen, men hellere en go` lang middagssøvn, i de timer, hvor vi ikke er tilgængelige for dem.
Søvn avler søvn
I sidste ende er det en win-win situation, for børn sover faktisk ofte ikke mindre, af at få lov at sove “ ad libitum” .
Måske har du hørt folk sige “ Jamen hvis mit barn sover 4 timer, så får jeg, det aldrig til at sove om aftenen” Men som læge Vibeke Mannicke skriver i bogen “ Børns søvn – din lille sovetryne” så avler søvn mere søvn.
Det er således en myte, at middagssøvnen skulle kunne ødelægge nattesøvnen.
I bogen skrive hun, at undersøgelser viser, at helt op til halvdelen af alle forældre i Danmark forkorter børns middagssøvn eller springer middagsluren for større børn. Det sker i frygt for at barnet ikke vil sove om aftenen. Men faktisk forholder det sig omvendt, siger Vibeke Mannicke:
Når de lille barn er væk fra far og mor, i mange timer, vil det ofte blive både træt, og overstimuleret. Når dets middagssøvn der udover afkortes eller helt springes over, stiger mængden af kortisol i blodet. Det stresser kroppen og kan betyde at barnet udvikler søvnproblemer.
Danske børn lider af kronisk søvnunderskud
Vibeke Mannicke mener at mange danske børn lider af kronisk søvnunderskud, fordi forældre undevurdere deres reelle søvnbehov. Middagsluren skal ses som en del af det samlede søvnregnskab. Vibeke Mannicke`s siger et barn på 1-6 måneder skal sove 15-16 timer – mellem 6-12 måneder skal det sove 14-15 timers søvn, og et barn på 1-3 år, skal have 12-14 timers søvn. Middagssøvnen skal være en vigtig del af dette søvnregnskab. Nogen børn helt op til 5 år kan have brug for en middagslur.
For lidt eller afkortet søvn skader barnet
Middagssøvnen er vigtig og det gælder ikke mindst for børn som er i institution. Tit giver dette dog ofte anledning til uoverenstemmelser mellem pædagoger og forældre, fordi forældre vil have at man vækker deres børn tidligere af middagsluren. Det forældrene måske ikke ved er, at når man vækker et barn, f.eks efter en times middagssøvn, er barnet midt i den dybe søvn. Det er stressende for barnet at blive vækket netop i denne søvnfase og det vil ofte betyde, at barnet vil blive mere pylret og overtræt om aftenen.
Vibeke Mannicke siger, at det at fratage eller afkorte barnets middagssøvn, er lige så skadelig for dets udvikling, som dårlig eller utilstrækkelig kost.
Middagssøvnen er således en nødvendig pause for barnet i travl og krævende hverdag.
Kilde:
https://min-barsel.dk/nyheder/lad-barnet-sove-igennem-ogsa-om-dagen