-
Seng og madras
-
De første 3 måneder er barnet særligt sårbart. Det er sikrest at barnet sover i samme rum som forældrene, og at det ved samsovning, sover i side-crib eller tremmeseng forsvarligt påmonteret familiesengen. Man kan med fordel amme barnet i søvn på dets dyne og så trække det forsigtigt ind i sidecrib/tremmesengen. Fra 3 måneder – 1 år, skal man stadig være opmærksom på nedenstående regler for sikker samsovning. Efter 1 års alderen, er barnet heldigvis langt mere robust og I kan begynde at ånde lettet op.
-
Vælg en seng med en fast bund og en fast madrastype både i familiesengen og i barnets seng. Det kan f.eks være en fast skummadras med indbygget topmadras i memoryfoam eller en god futonmadras. Andre madrastyper kan også anvendes, men tjek at de ikke er for bløde. Hvis barnet kan trille ned i fordybningen, når tunge forældre lægger sig på madrassen, er den for blød og barnet kan komme i klemme. Madrasser af ikke syntetiske materialer, virker præventivt mod overophedning.
-
Sørg for, at jeres familieseng er stor nok fra starten. Sover barnet fra 0-12 måneder , i familiesengen, skal det have lige så meget plads omkring sig, som hvis han/hun sov i sin egen seng. Til spædbørn kan der med fordel anvendes en babynest.
-
Det er mest behageligt for alle parter at have masser af plads. Vælg en seng på 180 cm seng men helst bredere. Barnet er et lille trygheds- og varmesøgende missil. Så snart de kan trille/kravle vil de helt sikkert ende i den store seng hos jer. Vi bruger tommelfingerreglen minimum 60 cm pr. person i samsovningssenge.
-
Vælg lave sengetyper eller senge hvor benene kan tages af.
-
Den mest anvendte familieseng består af flere sammenstillede senge. Det er meget vigtigt at sengene er monteret forsvarligt sammen, så de ikke kan skride fra hinanden. Der kan opstå åbninger og revner, som er farlige for barnet. Man kan enten anvende metalklemmer eller møbelbeslag, der er beregnet formålet, eller bruge skruer og strips. Har man senge der går fra væg til væg, skal de stå 100 %sikkert i spænd. Er der en åbning må den lukkes med et bræt og revnen fyldes op, med skum eller andet materiale. Sengenes liggeflader skal stå i plan med hinanden. Både fordi det giver den mest behagelige soveflade og fordi der ved niveauspring, kan opstå situationer, hvor det spæde barn triller ud over en kant og bliver viklet ind i sengetekstiler. Den nemmeste og sikreste løsning, er at købe/lave en stor lav familieseng, med den rigtige størrelse og en god fast plan madras, der passer til. Madrasser i ekstra store specialstørrelser kan bestilles hos https://www.sengefabriksudsalg.dk
-
Find evt. et rum i boligen, hvor I kan bygge en væg-til-væg seng. Det vil være en smal sag for en tømrer at lave en simpel sengebund i den ønskede højde. Den må selvfølgelig ikke være højere, end at barnet ikke kommer alvorligt til skade ved fald. Denne løsning har mange børnefamilier været rigtig glade for.
-
Det er vigtigt at have flere store soveflader i boligen for fleksibilitetens skyld. Det giver mulighed for løbende, at imødekomme familiemedlemmernes forskellige behov. F.eks. i forbindelse med børns sygdom, gråd og uro, nedtrapning af natamning, forældre der har brug for en hel nats søvn, parforholdet der skal plejes. Børn der har kammerater til overnatning osv. Det kan alt sammen løses med flere større soveflader i boligen. Erstat f.eks. enkeltsenge i boligen med dobbeltsenge. Det giver større fleksibilitet i nattetimerne.
-
Revner og farlige åbninger
-
Det er vigtigt at lave en sikker soveflade. Ud over valg af en fast madras og en tilstrækkelig stor seng, er det generelt rigtig vigtigt at undgå revner og åbninger i sovemiljøet, hvor barnet kan få hovedet eller andre kropsdele i klemme og komme til skade
-
Madrassen skal gå helt ud til kanten eller ud til væggen. Gør den ikke det, skal evt. revner eller åbninger fyldes ud, evt. med en skumkant, sengerand eller andet fyldmateriale.
-
Revner mellem madrasser illumineres med madraskiler se liste over tilbehør https://samsovning.dk/?page_id=172eller den fyldes ud med skum og dækkes af topmadras eller rullemadras.
-
Topmadrasser skal ligge fast og må ikke kunne skride rundt på sengefladen, da der herved dannes revner og åbninger i sovefladen, hvor barnet kan komme i klemme. Brug skridunderlag eller madras-stopper (fåes bl.a i Jysk). Allerhelst anvendes en madras med indbygget topmadras.
-
Vælg hellere én stor madras end flere mindre, da revner i sovefladen herved undgås.
-
Pas også på åbninger og revner i sider og hovedgærder eller mellem seng og andet møblement i soverummet ,hvor barnet kan trille ned og blive klemt og fanget i lagner og andre løse sengetekstiler
-
Minimér sengetekstiler og andre løse genstande i sengen til et minimum. Det nedsætter chancerne for at barnets luftveje ved et uheld blokeres. For mange løse tekstiler kan også øge chancen for at det spæde barn bliver indhyllet eller dækket til og blive overophedet. Overophedning er en af de vigtigste årsager til SID. Så “keep it simpelt”. Lad jer evt. inspirerer af Japansk indretning af soverum. Det er smukt og Japanerne samsover, samtidig med de har et af verdens laveste forekomster af Vuggedød. En af årsagerne er de sover på futonermadrasser , der er tilpas faste og er gode til at lede varmen væk, en anden årsag er den meget minimalistiske indretning af sovemiljøet.
-
Fald
Alle sover bedre, når man ikke behøver bekymre sig om, hvorvidt den lille eller du selv er i fare for at falde ud over kanten.
-
Skub familiesengen op mod en væg og/eller ind i et hjørne, for at få så mange lukkede sider på sengen som muligt.
-
Modsatte side sikres med påmontering af tremmeseng/sidecrib eller løse tremmesider eller der anvendes sengeheste se under tilbehør på samsovning.dk
-
Tag benene af høje senge.
-
Læg faldunderlag på åbne sengesider f.eks. foldemadrasser, der så kan anvendes som ekstra tumleplads i dagtimerne.
-
Så snart barnet begynder at kravle, kan de lærer at kravle ud over sengekanten selv, med rumpen først. De lærer det hurtigt, hvis man gør det til en vane, aldrig at løfte barnet ud af sengen, men hjælper det med selv at kravle sikkert ud af sengen. Barnet vil blive supersikker motorisk, også på trapper etc., hvilket vil være en stor aflastning for forældrene på længere sigt.
-
Vuggedød/SID
Generelt skal I ikke være bange for øget fare for SID i forbindelse med samsovning. Og den i forvejen lille øgede chance for vuggedød ved samsovning er i øvrigt kun signifikant hvis forældrene er ryger.
Hvis barnet ammes og der ikke er rygning, alkohol eller sløvende medicin involveret, hos barnets nærmeste og i det sovemiljø hvor barnet opholder sig, og når sikkerhedsforanstaltningerne er overholdt, tyder mange undersøgelser (bl.a Mc Kenna) at samsovning i stedet virker præventivt i forhold til Vuggedød. Følgende forholdsregler bør dog tages:
-
Barnet må ikke lægges til at sove på maven. Barnet skal lægges til at sove på ryggen eller skal være støttet på siderne, for ikke at kunne trille om på maven.
-
Undgå overophedning. Soverummet skal være frisk og køligt , mellem 16-20 grader. Det anbefales at have et vindue på klem, for frisk ventileret luft. Barnet skal have sin egen dyne eller du skal undgå barnet ikke får sit hoved tildækket, hvis hun sover under din. Lav en hurtig temperaturtest, ved at mærke med dine fingre i barnets nakke. Her kan du mærke om det er overophedet.
-
Er barnet sygt eller i ugen efter det er blevet vaccineret, skal du være ekstra opmærksom på overophedning og være OBS på at barnets luftveje er frie. I disse perioder kan barnets respirations-system være svækket, hvilket forhøjer faren for SID. Undersøgelser viser at morens åndedræt, stimulerer barnets vejrtrækning, hvorfor det hjælper at du sover i rækkeafstand fra barnet.
-
Vær forsigtig med at lade barnet sove med hunde, katte og andre husdyr, det kan forhøje chancen for irritation af barnets luftveje.
5.Samsovning med søskende
Det er min erfaring at søskende har utrolig stor glæde af at sove sammen og at deres indbyrdes konflikter på længere sigt mindskes ved at de for lov at sove sammen.
Hvis forældrene på et tidspunkt ikke længere ønsker at samsove, kan det være en god løsning at lade søskende finde tryghed ved at sove sammen.
Følgende anbefalinger er lavet ud fra egne erfaringer, i forhold til at lade søskende sove sammen. Sundhedsstyrelsen anbefalinger er strengere.
-
Spædbørn under 3 måneder skal ikke sove med søskende uden forældrene er til stede.
-
Børn fra 3 måneder og op til 1 år, skal ikke sove med søskende uden opsyn. Der lægges en sammenrullet dyne eller en amme pude mellem søskende hvis de kortvarigt forlades.
-
Raske og normale børn over et år, der nu kan råbe op og værge for sig, må gerne sove med deres søskende, hvis det skønnes sikkert. Har man f.eks større ansvarlige børn i søskende flokken, er det forældrene, der må vurderer, hvor sikkert det er, at lade dem sove sammen, i et kortere tidsrum. Selvfølgelig med løbende tilsyn. Der tages her højde for både børnenes alder, modenhed og bevægelsesmønster i sovende tilstand. Er du I tvivl, så læg en sikkerheds-adskelligelse i mellem.