Hvordan samsover I?
Charlies forældre har skrevet denne fine artikel, om hvorfor og hvordan de samsover. De har gjort sig mange gode overvejelser, som vi andre kan blive inspireret af at læse.
Efterfølgende har 17 forældre givet små korte svar på samme spørgsmål: Hvordan samsover I? Samsovning kan foregå på mange forskellige måder. I dette blog indlæg får et lille kik ind hos andre samsovningsfamilier:
Charlies familie
“To jordemoderstuderende har gennemgået evidensen bag anbefalingen omkring samsovning. De konkluderer, at der ikke findes tungtvejende grunde til at fraråde forældrene at sove sammen med barnet, hvis der tages højde for en række risikofaktorer.”
Selvom der efterhånden findes megen ny viden på området, så kan samsovning få nogle fagfolk til at gispe, og der er (desværre) forældre som slet ikke får adgang til viden om, at det slet ikke er så farligt som man engang påstod. Tværtimod måske.
Den første tid
Den første nat i Charlies liv udenfor maven prøvede vi med barnevognsliften stående ved siden af vores seng. Den var gjort hyggelig og blød. Han sov der i 10 minutter, græd og kom så over og sov på brystet af mig. Mit hoved var fyldt med frygt. Jeg havde hørt om, at man jo ikke må sove med sit barn. At der er så mange farer forbundet med at sove sammen.
I løbet af den første uge i vores forældreskab prøvede vi forskellige løsninger, hvor Charlie sov ved siden af vores seng. Men, både min mand og jeg kunne mærke, at det slet ikke var nat-
urligt for os, at vores familie skulle sove adskilt.
Forvirrende rådgivning om samsovning
Da sundhedsplejersken første gang kom på besøg, søgte vi rådgivning. Men vi fik at vide, at vi bestemt ikke burde sove sammen. Vi var rådvilde. Vi begyndte selv at søge råd – på nettet, i netværket, hos andre forældre.
Artiklerne på nettet går fra den ene yderlighed til den anden. At forældre kan komme til at sove ovenpå deres børn, historier om vuggedød til artikler om, at samsovning er det sundeste for børnene. Som nybagte forældre er det svært ikke at blive skræmt og komme fuldstændig i tvivl om, hvordan man nu gør det hele rigtigt.
Sammenhængen mellem vuggedød og samsovning
Nat efter nat måtte vi dog sande, at Charlie kun faldt til ro når han sov på brystet af en af os, og han fik derefter lov til at ligge lige ved siden af mor eller far. Det gjorde også amningen lettere og jeg selv sov bedre – ikke fordi jeg sov mere, men der var bare en fuldkommen ro i min krop når jeg kunne høre og mærke det lille åndedræt.
Vi måtte søge mere viden på området. Vi googlede og ledte efter grupper på Facebook. Vi læste artikler på forskellige sprog og fra forskellige kilder. Noget af det som slog os var, at der efterhånden er ret meget som peger på, at den gamle sang om, at samsovning og vuggedød hænger unægteligt sammen, er taget ud af en kontekst og at mange andre faktorer såsom alkohol og rygning i virkeligheden er årsagen til de tragiske udfald
Sikkerhedsregler for samsovning
“Flere af kilderne peger på, at der kan være forskellige faktorer, som øger risikoen for vuggedød ved samsovning. Disse omfatter bl.a. forældrenes rygning, svær overvægt, indtag af medicin og alkohol. Sundhedsstyrelsen påpeger, at hvis forældrene vælger at sove sammen med deres spædbarn, så nedsættes risikoen herved ved at lade barnet sove uden pude og bamser, med sin egen babydyne og ved at lade barnet have lige så meget plads, som hvis det lå i sin egen seng. Spædbarnet bør heller ikke ligge mellem forældrene. Disse forholdsregler har dog ingen referencer eller kildehenvisninger.”
Intuition og mavefornemmelse
Nå, efterhånden fik vi mere ro i maven – vi begyndte at stole på vores intuition og mavefornemmelse. Vi mødte også flere forældre, som havde været igennem samme tvivl som os. Vi fandt grupper på Facebook som har det ene formål at støtte op omkring samsovning. Det er underligt, at man som nybagte forældre skal finde råd og vejledning via sociale medier, når nu det burde kunne klares via samtaler med vores sundhedsplejerske. Jeg tænker ofte på de forældre som ikke har ressourcer eller overskud til selv at opsøge den viden, og som derfor følger de anbefalinger de får, selvom det måske strider mod deres egen intuition.
Indretning til samsovning
Men tilbage i soveværelset. Vi var nu helt opsatte på at sove sammen. Det føltes godt, og fakta bakkede op om beslutningen. Vi købte en baby nest til den lille, som han kunne ligge trygt og godt i og som også minimerede risikoen for, at vi skulle trille over på ham. Da han begyndte at trille lidt i søvne blev sengen skubbet op i et hjørne. Da han så senere igen begyndte at kravle rundt i søvne så blev sengen udvidet med endnu en seng. I dag er der også kommet lidt gitter på, så han ikke kan lege faldskærmsudspring I fodenden. Og sådan fortsætter vi med at indrette vores seng og vores liv efter hele familiens behov.
Er samsovning noget for jer?
Om samsovning vil fungere for jeres familie kan jeg selvfølgelig ikke sig noget om. Men hvis I vælger den løsning, så er det vigtigt at det foregår under sikre forhold.
Men mit budskab er egentlig, at du i hvert fald ikke skal slukke for din intuition, bare fordi det etablerede system har nogle normative forestillinger om, hvordan familien skal fungere eller indrette sig.
Hvorfor samsover vi hjemme hos os?
Vi nyder at være tæt på hinanden. At vågne sammen, tumle i sengen og nusse.
Det er let for mig at amme om natten.
Det er let for Charlie at søge nærvær når man har behov for det.
Vi kan let overvåge ham om natten, se og mærke at han har det godt.
Du kan læse om nogle af de dokumenterede fordele her.
Hvornår skal charlie have sin egen seng?
Jeg aner ikke, hvornår Charlie skal have sin egen seng eller sit eget værelse, men jeg tror, at det bliver når han selv udtrykker ønske om det. For hvorfor skal det mindste menneske i vores hjem, med det største behov for omsorg og tryghed, dog tvinges til at være helt alene?
Og hvad så med mor og far tid? Jo, som samsovende familie så har vi bare fundet ud af, at alt det sjove ikke nødvendigvis skal foregå i soveværelset.

620948
Hvor og hvordan sover jeres børn?
“Hvor og hvordan sover jeres børn?” Sådan spurgte vi bredt ud på en af vores sociale platforme facebooksiden “sikker samsovning”. Her er et udsnit af de mange forskellige svar:
Familien A
De første 4 ugers tid sov hun i babynest inderst i sengen.
Derefter i bredside (pillede en side af tremmesengen), da hun var små 3.5 måned, kom hun over imellem min eks og jeg.
Hun er lige kommet i egen tremmeseng for små 3 ugers tid siden ca. Hun fylder 1 år d. 6/9. Hun kommer over til mig hvis hun vågner for flaske efter jeg er gået i seng. ❤️
Familien B
Vores de 2 mindste har altid sovet ved os i vores seng. Den store startede først omkring de 2 år da lillesøster kom. Men de 2 små har jeg ikke haft specielle tanker omkring i sengen. Kun at den ikke skal være særlig høj, hvis de nu skulle falde ned 😊 lillebror er 7 uger og han sover i mellem min mand og jeg 😊
Familien C
Begge unger sov på vores maver, indtil de var ca 2 måneder så indført jeg at begge sov på/ved siden af mig på en stor graviditets pude
Der efter er vi gået over til de ligger ved siden af os ( i midten) så de ikke falder nogen steder. De kravler ikke endnu på 7 måned. Men ved ikke hvad vi lige gør når de når så vidt, da min mand ikke går ind for samsovning
Familien D
Lillebror ligger stadig ikke selv i sengen, han er 8 uger. Sengen går fra væg til væg så han falder ingen steder, han har en babynest han sover det første stykke af natten. Han bliver puttet i stuen og flyttet med i seng når jeg går ind.
Vi gjorde ikke noget særligt for at forhindre storebror i at falde ud af sengen, han kravlede ikke rigtig rundt når han sov og vi lå ved han indtil han sov ☺️Og begge børn er selvfølgelig stadig i sengen, storebror er 3,5 år. Så vi sover lillebror, mor, storebror, far ☺️
Det er for os den mest optimale løsning. Sengen består at 2 boksmadrasser og er 240.
Familien E
Lillebror på 2 måneder ligger i dobbeltseng sammen med mig. I starten sov han i babynest, men nu ligger han blot på lagnet. Min mand ligger i en enkeltseng, som er skubbet op mod dobbeltsengen. Storesøster sover i tremmeseng for fodenden af vores seng uden tremmer i den ene side, så hun kan kravle op til os om morgenen ❤️
Familien F
Intentionen var, at hun skulle ligge i en bredside, vi faldt dog altid i søvn under amning (go liggende amning!) og der her hun ligget lige siden.
Da hun kunne møffede meget var babyalarmen på max og dyner i en pølse rundt om hende. Hun er aldrig faldt ud i søvne men stoppet ved kanten flere gange.
Fra hun kunne kravle, har vi lært hende selv at kravle ud – hver gang hun skulle ud.
Nu er hun to. Manden vil have mere plads i sengen, så en ekstra 90 er tilføjet men uden ben lige ved siden af mig. Der sover hun og jeg så 90% af min nat og manden nyder de 180🤷🏼♀️ så er alle glade.
Familien G
1-4 uger
Hun sov på mig, fordi hun ville ikke sove andre steder. Vi sov uden dyne, fordi jeg var bange for, at hun skulle blive kvalt.
1-3 måneder
Vi havde lavet en bedside crib, men hun ville ikke sove i den. Hun sov i vores 140 seng, og min kæreste sov på en madras. Jeg var stadigvæk bange for, at hun skulle blive kvalt, så vi sov uden dyne. Hun sov i min armhule som i en lille babynest.
3-6 måneder
Hun sover i begyndelsen af natten på en madras på gulvet, og senere, efter hun har spist, mellem mig og min kæreste. Hun har sin egen lille dyne, så hun kan sparke sig fri, hvis hun bliver for varm. Jeg har også altid mit lange hår opsat med en elastik.
Hun kan sagtens sove alene, men det kan jeg ikke. Jeg synes, det er så hyggeligt at sove sammen med hende.
Familien H
Min søn sov oven på mig eller armhule indtil cirka 2 mdr.
Derefter sov han stadig ved min side (skiftede side af hensyn til amning om natten) indtil 4 mdr blev alle lure sovet oven på mor 😅
Da han kunne kravle blev der sat en tremmeseng (som aldrig kom i brug 🙈) ved den anden kant (anden kant er op af væggen). og madrasser med dyner/puder på det resterende gulv. Vågnede dog altid når han drog mod fodenden de få gange det blev forsøgt.
Han er 21 mdr og synes vi begge fyldte for meget i en 1,5 mands seng så fik en enkelt mands seng som blev tilkoblet, så nu har vi en kæmpe seng 😎 har så fået kæreste nu men stadig god plads til os alle 3.
Vi samsover stadig og har ingen planer om at stoppe med det foreløbig 😊
Familien I
Fra nyfødt og til nu (5mdr.): Min dreng og jeg har delt dyne og ligger helt tæt. Helst i min armhule💪🏻 (Vi har prøvet at have ham i en sidecrib, men han kommer alligevel over ved siden af mig i løbet af natten.)
5mdr.+ nu kravler han og vi har forstørret sengen (180cm.) med ekstra 140cm. og en masse sengeheste☺️
Familien J
Den første tid med hende de første 2-3 mdr ca. sov hun i midten ovenpå sin dyne. Da hun var omkring 3-4 mdr og indtil nu 13 mdr. sover hun på forskellige sider af mig, alt afhængig af hvilken side jeg ammer på, så rykker jeg hende mens hun sover. Vi har vores seng stående midt i soveværelse og på min side af sengen, har vi en tremmeseng stående i spænd mellem seng og væg, så hun ikke kan falde ud og vi har ingen problemer haft i forhold til at kravle ud af sengen herhjemme ❤️
Familien K
De første 5-6 uger sov han i en babynest i sengen (160cm) sammen med os. Derefter har han bare ligget imellem os i sengen – han er 10 måneder nu.
Når han bliver puttet til lur eller til nat, hvor vi ikke sover i sengen sammen med ham, har vi en babyalarm ved ham, så vi kan høre ham så snart han vågner 😅
Indtil videre er der ingen uheld sket 🙌
Familien L
Herhjemme er A 11 uger. Sover enten mellem mor og far, eller på ydersiden af mor, hvor der står en bedside crib. Hun bliver af og til puttet i den det første stykke tid af natten og kommer så over i sengen senere. Det er bare meget lettere at amme når vi sover sammen. Så slipper vi begge for at vågne fuldstændig og kan sove videre efter amning. Og ja ja, så er det da også mega hyggeligt at sove sammen
Familien M
Mine 2 piger har sovet rigtig meget hos mig da jeg har været alene mor i næsten hele deres liv, nu er de så voksne og flyttet hjemmefra.. Men jeg har altid nydt at have dem i min seng 😍😍😍
Familien N
De første 8 uger sov hun på mig om natten. Hun ville ikke sove andre steder selv om vi prøvede.
Fra 8 uger til nu 7 mdr. sover hun lige ved siden af mig ved min armhule.
Vi har dog investeret i en ekstra seng så nu er den 270×200. Der hvor hun skal ligge i fremtiden står sengen helt op af væggen, så hun ikke kan falde ud.
Familien O
Vi har savet benene næsten af vores senge, og så bløde tæpper på gulvet.
Vores fælles seng går fra væg til væg, så man kan kun komme ud i fodenden.
Familien P
Mit barn sov på mig indtil hun var 5,5 måneder gammel.
Og efterfølgende sov hun mellem os i en tynd slags babynest indtil hun var 7,5 måneder. Efterfølgende sov hun kortvarigt i en sidecar crib og så skiftede vi ved 10 måneder til at hun sov på siden og jeg på siden(hende med brystet i munden) og sengen på gulvet(dyner på gulvet hvis hun triller ud).
På intet tidspunkt har vi haft dyne eller pude ved hende.
Lur er nu ved 20 måneder stadig med mig hos hende da hun bruger mig og ikke en sut.
Familien Q
Første barn sov i en babynest ved siden af mig om natten de første par uger, men det blev for besværligt så derefter sov han blot ved min side under samme dyne. Om dagen sov han oven på mig. Da han var 4 mdr fik vi en høj seng, der havde vi en bedside tremmeseng på den ene side af sengen, her begyndte han at sove da han var omkring 1 år. Nu sover han blot i vores 270*200 lave seng 🙂
Ved den yngste har der nærmest været det samme.
Ingen af dem er faldet ud af sengen mens de har sovet eller blevet varme og lignende ved at dele dyne. Til gengæld får de masser nærhed og kram i løbet af natten ❤
Kilder:
http://ammemafiaen.dk/sikker-samsovning-breastsleeping/
https://www.alt.dk/boern/sadan-bliver-det-en-succes-at-sove-sammen-med-din-baby
https://videnskab.dk/kultur-samfund/skal-boern-sove-alene
https://www.askdrsears.com/topics/health-concerns/sleep-problems/co-sleeping-yes-no-sometimes