Hvorfor vil mit barn ikke sove?
Denne blogpost inderholder min personlige tjekliste til spørgsmålet:
“Hvorfor vil mit barn ikke sove?”
Har du også, igennem dyrt købte erfaringer, opbygget din egen indre tjekliste til at finde årsagen til “ Hvorfor dit barn ikke vil sove?
Her er min helt personlige af slagsen, efter samsovning med 5 børn.
De fleste forældre kender det: Vi ligger timevis hos et barn, der bare ikke falder i søvn.
For nogle er det en trøst at vide, at vi langt fra er alene, om at ligge i mørket og blive mere og mere frustreret.
Hvor tit har vi ikke ligget med et uroligt barn, der ikke vil sove og tænkt; “ Hvad søren er der galt”? Er der noget vi ikke har opdaget? Hva kan vi gøre anderledes?
Hvad er der galt?
Det lille barn, evner ikke verbalt at udtrykke sine uudfyldte behov. Ellers havde meget været nemmere! Så når det ikke kan falde i søvn- er det en besked, et middel, en måde at kommunikere noget videre til os på. Ja, det ved vi jo selvfølgelig godt – per intuition. Og intet er mere frutrerende og bekymrende, end et barn, der tydeligt har et behov, vi ikke forstår eller ved hvordan vi skal dække.
Først og fremmest skal det siges, at hvis barnet ikke vil sove, behøver der forøvrigt ikke være andet galt, end at barnet er midt i et motorisk og psykisk udviklingsspring – de efterhånden meget omtalte tigerspring.
Tigerspring udløser ofte uro, utilfredshed, angst og gråd. Det barnet ofte har brug for, er blot at vi er tæt på dem. De har brug for kropskontakt, kærtegn og nærvær. Dermed hjælper vi dem bedst igennem disse særligt sårbare perioder af deres udvikling. (Læs evt. Hvor disse Tigerspring i øvrigt aldersmæssigt ofte ligger)
Men lige meget om der er tale om en periode med søvnproblemer pga tigerspring eller andet helt harmløst, så skal man samtidig altid have i tankerne, at der selvfølgelig også kan være andet der trykker den lille. At være forældre er således et konstant detektivarbejde;
Herunder er en liste af behov i tre niveauer, som man til inspiration kan overveje er, opfyldt, hvor ved barnet vil få nemmere ved falde i søvn.
Tjeklisten:
De basale behov: “Saltomodellen”
Barnet har været i bad, fået ren ble og nattøj på, vi har læst og sunget og hygget. Men søvnen indfinder sig bare ikke. Hvad kan det skyldes ?
Sult
Angst
Liggestilling
Temperatur
Overtræthed
Stav til S-A-L-T-O
I mørket har jeg ofte ligget og stavet til SALTO
S for Sult – er barnet sulten eller tørstigt? Er du i tvivl, ( Og hvis barnet begyndt på fast føde) så stå hellere op og fix det. Et ekstra grødmåltid og lidt drikkelse kan gøre underværker. Alternativt ha` altid en banan og i tudekop i baghånden.
A for Angst – er barnet bange for at blive ladt alene – bange for du forsvinder? – Så bliv hos barnet! – Ur-angst og seperationsangst, er et naturligt indbygget neorologisk styret overlevelsesinstinkt. Her hjælper kun en tryg favn. Giv en let kropsmassage, mens du ligger tæt op af barnet, Kærlige strøg, små klem og tryk beroligere barnet og gør godt for mange andre ting.
L for Ligger dårligt – ligger barnet dårligt? – er åndedrætsvejene frie? Tjek om barnet har en dårlig sovestilling, er der tøj eller en ble der strammer, ujævnt underlag osv.
T for Temperatur – Har barnet det for varmt eller for koldt? Tjek med et par fingre i barnets halsgrube – sørg for den rette temperatur i rummet og frisk luft. Om sommeren gør de lyse sommeraftner, at barnets naturlige sovemiddel i blodet, melatonin, daler. Gå senere i seng eller anvend mørklægningsgardiner. Mørke øger melantoninmængden.
O for overtræt – er barnet overtræt og opkørt og uroligt ? Så tager det tid for kortisolniveauet af falde igen og dit barn vil have svært ved at sove. Er du sikker på barnet ikke fejler andet, så Læg evt. en omsorgsfuld fast arm om det, træk det ind i ske-stilling og tal stille, kærligt og beroligende til det. Også selvom det i starten protestere lidt. Let massage og små tryk langs barnets lemmer kan også hjælpe, med at sænke kortisolniveauet.
Hvis alle disse punkter er vinget af, og intet stadig hjælper, kan barnet være sygt eller have smerter:
Tjekliste smerter og sygdomme – set ofte hos specielt mindre børn:
- Tandfrembrud
- Mellemørebetændelse/væske på øret
- Mavepine/fordøjelsesbesvær
- Kolik
- Asmatisk bronkitis
- Mandler og polypper
- Tilstoppede luftveje
Tandfrembrud – barnet har fingrene i munden og savler meget – giv barnet noget at køle eller gnide gummerne på – eller trøst evt. med en ekstra ammetår
Ørepine/ væske i mellemøret – barnet er meget utilpas og tager sig til ørene. Hæv barnets soveleje i hovedenden, eller lad det sove på dit bryst i skråtsiddende stilling. Hovedet skal ligge højt.
Mavepine/fordøjelsesbesvær – barnet er utilfreds og græder ind i mellem utrøsteligt. Hvis du ammer, er der måske noget du spiser, der giver dit barn mavekneb – Visse fødevarer kan udløse luft i ammebarnets mave. Jeg fandt efterhånden ud af hvad mine egne børn reagerede på jeg spiste. Tjek ved vedvarende problemer om barnet har madallergier. Gluten/laktose etc…
Kolik – barnet krummer sig sammen og har hysteriske grådanfald. -Det er en svær situation. En varm berolingende hånd på barnets mave – at være i bevægelse med barnet – gå, ryste og lulle barnet hjælper, dog muligvis kun kortvarigt – her må der om alle omstændigheder, i øvrigt søges råd og støtte hos relevant sundhedspersonale
Astmatisk bronkitis – Barnet hoster og har besvær med at trække vejret – søg råd hos relevant sundhedspersonale
Mandler og polypper – barnet vægre sig mod at spise, har synkebesvær og savler. Søg råd hos relevant sundhedspersonale
Hvis I har prøvet alt og været ved læge og barnet intet fejler, så få alligevel tjekket ørene, en ekstra gang, ind i mellem. Min erfaring er, at lægerne ikke altid opdager/spotter væske på ørene første gang.
Tilstoppede luftveje – Tilstopning af luftveje i forbindelse med forkølelse, er også en meget hyppig årsag til ubehag for barnet, der resulterer i urolig nattesøvn med mange opvågninger. Søg for at hæve barnets hoved/krop så væske nemmere kan løbe fra luftvejene.
Skab evt luft i barnets næsen med saltvand. Spørg på apoteket.
Hvis ingen af de ovenstående grunde synes at passe på dit barns situation, kan det eventuelt være på et dybere niveau, at barnet er utilpas:
Andre årsager:
ADHD /Autisme
Uro i barnets omgivelser/dårlig stemning
ADHD /Autisme
Mange flere børn end vi regner med lider af ADHD/ eller lidelser i Autisme spekteret i forskellig grad. Disse diagnoser bliver ofte først opdaget meget sent i barndommen. Det kan give mange år med søvnproblemer. Uro, angst og søvnløshed ses nemlig oftere hos børn med disse diagnoser. Vær vedholdende med at få hjælp, i sær hvis du har nogle i din familie med disse diagnoser, da de er stærkt arvelige. Råd og vejledning af fagpersoner vil hjælpe jer.
Uro i barnets omgivelser/dårlig stemning:
Uro i barnets omgivelser har stor betydning for barnets evne til at overgive sig til søvnen. Er der negativitet og dårlig stemning, vil det øge barnets kortisolniveau i blodet og gøre det uroligt og mindre i stand til at falde i søvn. Sørg for en rolig, kærlig og harmonisk stemning i barnets omgivelser. Vi voksnes fysiske og psykiske tilstand har også stor betydning for barnets evne til at falde i søvn. Er du udkørt, eller opkørt, så sørg for du får aflastning, får sovet og gør ting der lader dig op, mens din partner, bedsteforældre eller andre omsorgspersoner sørger for dit barns behov. Vi skal alle blive meget bedre til at vise sårbarhed og række ud efter hjælp.
Brug din intuition og stå fast
Når lægen siger- der ikke er noget galt- men du tydeligt mærker at barnet ikke har det godt. Så stå fast! Stå fast på at barnet ikke har det godt og skal hjælpes. Du er den bedste til at mærke dit barns signaler. Lægen ser kun barnet ganske kort. Professionel eller ej. Du kender dit barn bedst. Og jeg siger det lige en gang til: i sær børn med væske på ørene bliver overset! Det er synd, både for dem og deres søvnløse, udmattede forældre.
Din sunde intuition er den bedste hjælp dit barn kan få. Og er din familie bare generelt udkørt – ja så tag en fridag på samfundets regning sammen. Vi har de dårligste arbejdsforhold i Norden, ved barnets sygdom, og i forhold til at kunne gå på deltid, mens vores børn er små. De arbejdende børnefamilier i Danmark kan være meget pressede. Find din egen arbejde/familie-balance. Det er den bedste løsning – også økonomisk, for både jer og samfundet i det lange løb.