Samsovning – Fortryder man det? NEJ!!
Vi har nu sovet i familieseng med alle vores 5 børn. Artiklen her handler om hvordan det gik. Den forklare hvorfor vi aldrig fortrød det, som mange ellers sagde vi ville. Den beskriver hvordan samsovning nu er blevet en trend – i sær i Tyskland. Men også i Danmark og Sverige, begynder flere og flere, at sove i familieseng. Og det er ikke så sært. Det giver rigtig mange fordele og ofte også mere søvn. Så nu ender det måske med, at det kun er søvneksperterne, der må græde sig i søvn. De har ellers de sidste mange årtier, levet fedt på at sælge søvntræningsforløb til desperate søvnløse småbørnsforældre. Nu er det forhåbentlig slut. Ingen børn behøver græde sig i søvn.
De rynkede bryn
Som nybagte forældre i 1994, troede vi næsten, at vi var de eneste, der valgte at sove med vores børn.
Vi trodsede dengang mange normer og forskrifter, fra omverdenen om, at børn ikke skulle vænnes til at sove i forældrenes seng. Det ville efter sigende blive værst for os selv, og hvad værre var: Vi gjorde børnene en bjørnetjeneste! Det var bedst de lærte at kunne falde i søvn alene. Vi valgte stædigt at holde fast i, at børnene måtte sove sammen med os, hvis de havde brug for det.
Vi byggede ret hurtigt en stor familieseng, og der har de sovet, til de selv ikke gad mere.
Vi praktiserede således samsovning lang tid før, det begreb overhovedet fandtes i Danmark. Undersøgelser har siden vist, at i virkeligheden, sov rigtig mange forældre, med deres børn, i en eller anden udstrækning. Det var bare ikke noget man snakkede højt om.
Her i Danmark, blev der rynket bryn, hvis man ikke arbejdede frem i mod, at få sit barn til at sove på eget værelse. Hvad vi ikke vidste dengang var, at langt de fleste forældre ude i verden, faktisk sover med deres børn, også til de bliver 10 år eller ældre. Og de stiller slet ikke spørgsmål ved, om det burde være anderledes. Tvært i mod synes de, at det er meget mærkeligt, at vi ikke har behov for at kunne ” passe på” vores børn om natten.
Flere og flere sover med deres børn
I Japan hedder samsovning “Sinue”, I new Zealand sover Maorierne sammen, i fællehuses kaldet “Marea” I Sverige har det af en eller anden grund, altid været mere accepteret, at sove med sine børn, end det er ( har været) de seneste årtier, I Danmark. Historisk skal vi faktisk ikke så mange år tilbage, før kulden og mørket fik os til at søge sammen i de lange vinternætter.
Flere og flere vælger i dag, igen at sove med deres børn i familieseng. I vores naboland Tyskland er familiesenge i dag, faktisk blevet den helt nye trend. Der kan man efterhånden købe rigtig mange forskellige typer familiesenge, med bredder på 240 cm og opefter. Jeg er desværre endnu ikke støt på en eneste af slagsen i Danmark.
Når jeg lægger billeder af Tyske familiesenge ud på vores facebookside, er der dels dem der kommenterer, “WAUW – se her” ! og tagger deres ægtefælle! Mens andre reagere, med grine-mojies, som var fotoet, en spøg.
Vi har kendt rigtig mange familier, der har haft problemer og frustrationer med børn der ikke vil sove. Og det undre mig egentlig ikke. For vi er et, af de eneste pattedyr, der lægger vores afkom til at sove i en hule for sig selv, mens forældrene sover varmt og trygt med hinanden, i hulen inde ved siden af. Måske er det ikke så sært de små prøver at påberåber sig ” LIGHED FOR ALLE”
What ever works
På netsygeplejersken.dk`s brevkasse taler tallene også for sig selv. Spørgsmål vedr. Problemer med børn, der ikke vil sove, er absolut topscorer. Søvneksperter har i mange år tjent rigtig fedt på at redde desperate forældre med børn, der ikke vil sove. For søvneksperterne, vil det være lidt af en katestrofe, hvis vi indførte samsovning, som kulturel habitus.
Der er sikkert rigtig mange gode måder at putte sit barn på – så: ” What ever works! for den enkelte familie – når blot man sørger for at barnet er trygt, og får sit behov for kærlighed, nærvær og hud-til-hud kontakt dækket. At putte børnene i familieseng, sammen med far og mor og deres søskende, er blot én af måderne. Rundt om på kloden gør forældrene det på vidt forskellig vis:
Vi boede i en periode af vores liv i Cambodia. Vores to ældste børn var dengang henholdsvis 4 måneder og 2 år. Der måtte vi fluks investere i en hænge køje, for vores Cambodianske barnepige, mente absolut ikke det var muligt, at få et barn til at sove uden, at kunne gynge dem i søvn i en hængekøje. Herhjemme ville nogen sikkert have kommenteret, at det var forkert at vænne barnet til at skulle gynges i søvn. I Vesten har vi nemlig en overbevisning om at “Hvid mand ved bedst” Men i Cambodia virkede hænge-køje-princippet fantastisk . Og vores unger ELSKEDE det. Ingen søvnproblemer der. Så hvad er problemet? Der findes SÅ mange måder at gøre tingene på. Så måske skulle vi se os lidt omkring og bare lade os inspirere, i stedet for at rynke brynene, når nogen gør det anderledes end det der står i vores bøger.
At sove er det aller bedste
Vi skriver alt dette, for at give vores gode erfaringer med samsovning videre. Det er vores oplevelse, at der er mange problemer vi aldrig fik, som andre forældre dengang havde. De fleste børn, har perioder med urolig søvn og hyppige opvågninger. Det havde vores også. Men når barnet får lov at sove sammen med forældrene (eller andre tilknytningspersoner de er trygge ved), bliver de tanket op, af kærtegn, nærvær og tillid til verden. Et barn der er tanket godt op på alle planer, kommer langt hurtigere og lettere igennem livets mange udfordring. Fysisk såvel som psykisk.
Forleden legede min yngste søn og jeg legen ” Hvad siger jeg tit” ;
Anders svarede ; ” Du siger rigtig tit ” Jeg eeeelsker…..”
“Hvad eeeelsker jeg?” Spurgte jeg ” Du eeeelsker at sove” sagde han og grinede
“Elsker du også at sove” spurgte jeg ” Ja svarer han ” Det er noget af det bedste”
Mens børnene har været små, har vi nydt glæden, trygheden og den store samhørighedsfølelse det giver at sove i familieseng.
Og det er faktisk rigtigt: vi har allesammen altid eeeelsket at sove. Da et menneske i gennemsnit bruger 1/3 del af vores tilværelse med at sove. Så er det jo heller ikke helt uvigtigt. Der er mange der oplever problemer med børn der ikke gider i seng. Det problem oplevede vi faktisk ufattelig sjældent.
Livsglæde og stærk tilknytning
Efter 25 år med børn i huset, har vi nu 5 robuste, selvstændige og empatiske unge mennesker. I gennem alle årene med familieseng i huset, har børnene glade og uden problemer, sovet hos vennerne og er taget på lejrskoleophold. De er selv gradvist flyttet ud af familiesengen, når de var klar til det, og i dag nyder alle, at sove i egne værelser og i egne senge.
Kun den yngste, Anders på 12 år, synes stadig det er hyggeligt at sove i familiesengen. De store børn vælger nogen gange, at sove på hinandens værelser – bare for hyggens skyld.
Når min ældste datter på 24 f.eks indimellem kommer hjem på besøg i weekenden, Sover børnene sammen, på kryds og tværs.
De er generelt blevet meget tæt knyttede i søskendeflokken. Den nære tilknytning er nok én af de aller – aller største glæder ved at praktiserer co-sleeping – Det har været med til at knytte nogen meget stærke familiebånd – hvilket er uvurderligt, både for børnene og for os forældre.