Familiesengen
Vi har samsovet med vores børn i familieseng i snart mange år. Det har været noget af det bedste, vi har valgt at gøre for vores familie.
Vores 5 børn er på eget initiativ flyttet på egne værelser og i egne senge i vidt forskellige aldre efter personlighed og behov. Men vores observationer har været, at de mere permanent flytter på eget værelse i aldersspændet 9-13 år. De har fra ret tidlig alder også alle haft deres individuelle sovesteder, hvor de kunne vælge at sove, hvis de havde mere lyst til det eller f.eks havde kammerater på besøg.
Vi har med vilje aldrig forsøgt at presse dem til at flytte ud af familiesengen. Hos os er familiesengen ikke fars og mors private territorium. Familiesengen er vores alle sammens og her kan alle sove, når og hvis de har behov for at sove med nogen, eller bare synes det er mega hyggeligt. Når børnene går i puberteten går der en naturlig proces igang, hvor de har brug for større privathed. Det styrer de helt selv uden vores indblanding. Vi voksne har også brug for to-somhed og privathed, men dertil har vi indrettet andre steder og rum i huset. Mens vi har haft børn har vi både prøvet at bo i mindre lejlighed, i et lille hus på 80 kvm og i en stor villa på 190 kvm, og har løbende tilpasset rammerne til familiens behov.
Forskellige behov
Som møbel og indretningsarkitekt har det været naturligt for mig at udfordre, hvordan vi traditionelt indretter vores boliger som børnefamilie, og i stedet har vi taget udgangspunkt i vores families unikke behov, for bl.a en ekstra stor seng , stort nærvær og knap så meget behov for stor grad af privathed. Dette gælder især mens børnene har været små.
Efter hånden som børnene er blevet større er vi også flyttet til større og større boliger, hvor der har været plads til at give alle 5 børn mulighed for egne værelser og større privathed.
Generelt har vores børneflok været rigtig glade for hinandens nærvær, og igennem barndommen yndet at sove sammen på kryds og tværs i søskendeflokken. Personligt tror jeg, at vi har undgået rigtig mange konflikter i børneflokken, ved de har så tæt en relation, og nu hvor de er unge/voksne er de stadig rigtig gode til at være der for hinanden, hvilket glæder forældrene super meget.
Indretning
Mange soveværelser er bygget til kun at skulle kunne rumme en alm. dobbelt seng. Nogen vælger at udnytte hele soverummets bredde og laver en stor seng, der går helt fra væg-til-væg, og hvor der således bliver væg på tre sider. Det er praktisk set i forhold til at hindre tumlinger i at falde ud over kanten. Med en væg-til-væg seng er tre sider sikrede og man behøver kun at sikre fodenden af sengen. Man kan med fordel sikre fodenden med sider fra en tremmeseng eller med sengeheste som på billedet nedenfor.
Vi har herhjemme også altid overvejet, hvilke funktioner det var mest praktisk, at have i de forskellige størrelse rum.
Havde vi ikke plads i soveværelset til den ønskede størrelse seng, har vi på et tidspunkt haft glæde af at gøre stuen til familiens fælles opholds og soverum. Bruger man også den store familieseng som opholdsmøbel om dagen, kan det give god mening, at have sengen stående mere centralt, så man kan nyde nærværet med hinanden – også i dagtimerne. Evt. kan soveværelset istedet laves til en hyggelig TV stue eller et fleksibelt opholdsrum med arbejdsplads.
XXL madrasser og lagner
Da vores børn var små kunne man hverken få madrasser, topmadrasser eller lagner i i XXL størrelser dvs fra 200 x 200 cm og opefter .
Det kan man flere og flere steder i dag. Blandt andet hos sengefabriksudsalget, skumhuset, CPH living ( Lagner) japanskedanmark ( futonmadrasser) N-sleep allergivenlige kapokmadrasser/lagner for blot at nævne nogle stykker…
Det er hverken rart eller sikkert at sove i senge hvor madrasserne glider fra hinanden. Vores oplevelse har været, at det er værd at investerer i en go`madras i familiestørrelse helt fra starten. Det betyder rigtig meget både for sikkerheden og for kvaliteten af familiens nattesøvn.
Hvor skal baby sove?
Når barnet er 1 år eller derunder er der særlige anbefalinger i forhold til samsovningssenge. Barnet skal have ligeså meget plads i sengen, som hvis det sov i sin egen seng. Det kan selvfølgelig være svært, hvis sengen er fyldt med søskende der ligger uroligt. Personligt har vi gjort to ting: Vores KANG seng er meget lav og det betyder, at jeg de første uger efter fødslen har ligget yderst i sengen. Jeg har ammet den lille liggende i sengen men har herefter puttet hende eller ham ned i liften. Eller jeg har haft en 3/4 seng et andet sted i huset, hvor vi sov den første tid indtil jeg var mere tryg ved at sove med den mindste i den store seng med resten af familien.
Jeg tror på man som mor fornemmer rigtig godt, hvad der er sikkert for den mindste. Der er så mange anbefalinger at man bliver forvirret af det. Hvis ikke du som mor er påvirket af alkohol, ryger eller tager stoffer eller sløvende medicin, er du den bedste beskytter og sovekammerat for dit barn. Jeg tror på at man som mor sagtens kan vurdere, hvordan barnet sover bedst – lige meget om det er på dit bryst eller ved din side eller i en sidecrip lige i starten. Se på barnet – lær af dets reaktioner og vælg ud fra det.
Efter et-års alderen og frem er barnet mere robust, og det er mere et spørgsmål om, hvor meget plads I synes det er behageligt, at have hver i sær, der skal afgøre hvor stor sengen skal være. Faktum er at de små er varmesøgende misiler, der nok skal finde jer i søvne, ligemeget hvor gigantisk en seng I laver.
Hvor stor skal sengen være?
Vi har lavet en lille undersøgelse på vores sociale platform “Sikker samsovning” hvor samsovningsfamilier deler deres erfaringer med hinanden. Her har vi også delt vores erfaringer omkring pladsbehov i familiesenge til familier af forskellige størrelser.
Ikke uventet viser undersøgelsen, at vi har meget forskellige pladsbehov når vi samsover. Alt efter hvor tæt man bryder sig om at ligge og om man har mulighed for at udnytte sengen helt ud til kant. Man har mulighed for bedre at udnytte hele madrasfladen hvis man har vægge på 2 eller flere sider af sengen eller hvis man har sengeheste monteret på sengens sider.
Trods folks meget forskellige behov, har vi alligevel vovet at lave vores forslag til en anbefaling til madrasstørrelse, set i relation til antallet af børn og voksne i sengen. Her regnes der med folk af nogenlunde normal højde og drøjde 😉
Udfra vores miniundersøgelse kan vi konkludere følgende:
Der skal beregnes minimum:
60 cm i snit pr person mix voksne og børn til en samsovningsseng.
60 – 70 cm i snit pr person til senge af middelstørrelse .
70 cm og derover i snit pr person er til dem der ønsker ekstra go` plads i samsovningssengen.
Vi har altid foretrukket at sove i en lav seng. De første år sov vi bare på madrasser men da vi blev trætte det, designede jeg KANG bed. Jeg synes det giver størst frihed for både børn og voksne, at børnene hurtigt selv får lært at kravle ud og ind af den lave seng, så vi voksne ikke er nødt til at hjælpe dem op og ned af sengen i en uendelighed. Desuden har vi brugt den store lave seng som kombineret opholds- og soveplateau. Både når der skulle læses historie, tumles eller holdes en tiltrængt hjemmedag med halvsyge børn. Den er perfekt til børn der veksler hyppigt mellem, leg, søvn, amning og som har brug for masser af nærhed og kontakt med mor eller far der er helt nede på barnets niveau.