SAMSOVNING OG BØRNS NATURLIGE SØVN.
Sov på min arm.
Forleden aften sad vi over aftensmaden hos min veninde. Anders, 12 år, sad og underholdt hele selskabet. Han fortalte om forskellen mellem at sove på henholdsvis sin mors eller sin fars arm.
Citat, Anders, 12 år:
”Tidligere passede min mors arm bedst i størrelsen, men hun trækker den altid til sig, i løbet af natten. Min fars arm føltes i starten lidt for stor, men han kunne til gengæld holde til, jeg lå der hele natten. Nu hvor jeg er blevet lidt større passer min fars arm bedre, men min mors arm er stadig den blødeste”
I vores familie ELSKER vi bare, når det er tid til at sove. Alle sammen. Søvn har aldrig rigtig været det store problem hos os. Hverken hos vi forældre eller hos vores børn. Jo, der har været følsomme perioder i børnenes udvikling, med store åbne øjne og rastløshed.
Der har været lyse sommeraftner, og aftner med mavekneb og tandfrembrud. Nætter hvor børnene bare har været urolige. De har grædt eller været længe om at falde i søvn, men vi har haft det fælles udgangspunkt ”at så længe vi er sammen med dem i smerterne eller uroen, så går det” Dvs. der har altid været mindst én, forældre til ”at gennemleve det”, der nu måtte trygge, sammen med barnet.
Det er okay at græde
Og det er okay at græde – gråd kan virke forløsende. Børn græder af mange årsager. Både for at blive hørt og blive i mødekommet på deres behov. Ikke at møde dem på deres gråd, opfatter jeg personligt som svigt.
Vores børn har aldrig fået lov at græde alene. Der har altid været en tryg favn, at søge ind i, lige i nærheden. Og så må alt andet vente. Også når det ikke blot drejer sig om minutter, men snarere om timer, eller nætter.
Søvnen er hellig
Børns søvn er hellig. Man vækker ikke et sovende barn. Ikke hvis det overhovedet er praktisk muligt at undgå det. Søvnen gør så meget godt. Man kan sove sig fra rigtig meget, både sygdom, savn, sorg og stress. Søvn er et undervurderet alt-mulig-helbredleses-middel. Både for store og små. Og det er en medicin helt uden bivirkninger. En medicin vi altid kan tage.
Når alle er udkørte, kan man med stor fordel tage den sammen. Men i vores verden er søvn desværre blevet noget der skal tæmmes. Eller i hvert tilfælde takles, trænes og administreres, og det er synd.
Når børn ikke vil sove er det ikke søvnen der er noget i vejen med. Den er, som den var, for tusinde år siden, skabt til at restituere krop og sjæl. Nej det er de FORVENTNINGER vi har til den og de rammer vi forsøger at presse den ind i. Det er urimelige rammer vi giver den moderne børnefamiliernes søvn. Og det giver problemer.

Father And Daughter Sleeping In Bed
Børn kan sove når som helst, hvor som helst
Vi ELSKER at sove. Og vi har lært at vores børn at falde i søvn hvor som helst – når som helst. Der behøver ikke være fuldstændig ro. For virkligheden og naturen larmer. Det er et vilkår.
At vænne barnet til kun, at kunne falde i søvn i total stilhed, vil blive en spænde-trøje for hele familie. Og i det lange løb, vil det også blive en ulempe for barnet selv.
For mig er søvnen et vidunderligt lille stykke utæmmet natur, der fortsat lever I os. På trods af hele den moderne verdens stress og jag. Den lader sig ikke tæmme, af hverken industrisamfundets strenge arbejdstider eller mødre og fædre med mobiler, og babyalarmer og fjernbetjeninger i hænderne. På vores børn findes der ingen tænd og sluk knap. Her findes der kun tålmodig venten og væren. Og accepterer vi det vilkår, og slår os til ro. med tålnmodighed. Så lover jeg dig. Den kommer altid til sidst.
Urealistiske forventninger til børns søvn
Det følgende afsnit, er lidt overflødigt. Jeg har egentlig mest lyst til helt, at udelade diverse søvnskemaer. Søvnskemaer er også skabt, i vores forsøg på at ville styre søvnen. Men børn er SÅ forskellige og søvnen er en af de få ting her i verden vi ikke kan styre. Dog håber jeg alligevel at følgende info, vil kunne afstemme eventuelle urealistiske forventninger til barnets søvn. Urealistiske forventninger, er der nemlig rigtig mange af.

happy mother breast feeding her baby
Hvad kan vi så forvente?
Det er som sagt et vilkår, at vi mennesker er vidt forskellige. Det gælder i høj grad også vores behov for søvn. Derfor er du som forælder den eneste, der reelt kan vurdere, hvad der er dit barns behov for søvn.
Vi gør alle vores bedste for at støtte og hjælpe vores børn, også når det gælder en god og tryg søvn. Nedenstående er derfor blot et overordnet rids, over de forskellige problemstillinger, der melder sig i forbindelse med børn og søvn.
Til slut følger et par brugbare tips til at finde nogle gode søvnrutiner i familien.
Søvn er vigtig – både for forældre og børn
Søvn er vigtig, den giver energi. Under søvnen udskilles der større mængde væksthomoner. Immumforsvaret stimuleres, og hjernen bearbejder stof, organiserer og rydder op.
Til gengæld er der andre kropsfunktioner der hæmmes, hvilket gør, at vi føler os udhvilede når vi vågner.
Kroppen udskiller forskellige hormoner, alt efter om det er lyst eller mørkt. Når det bliver mørkt, udskiller kroppen stoffet melatonin, som gør det nemmere for os at falde i søvn. Derfor kan både børn og voksne have sværere ved at falde i søvn på lyse sommeraftener. At lave søvnrytmer efter klokken (bestemte klokkeslæt), kan derfor, i perioder, give problemer. Sengetider må korrigeres efter mængden af dagslys og mørke.
Hvad virker?
En mere sikker metode, er putte med faste søvnritualer, EFTER at barnet har vist sikre tegn på træthed. Se på barnet. Ikke på klokken. Siger et ordsprog. Ritualerne skal også løbende tilpasses barnets forskellige udviklingstrin og årstidernes skiften.
Stol på din intuition. Du har stærke og gode forældreinstinkter, vi har bare lært at overhøre dem. Vær ikke bange for at prøve nogle forskellige ting af. Det er vi nødt til at gøre, for barnets behov ændres hele tiden.
Mange generelle råd, bliver derfor ofte en spændetrøje, frem for en hjælp. Måske er samsovning noget for din familie, måske ikke. Det ved du bedst selv. De fleste børn elsker det. Så giv ler det en chance. Prøv det af. vi forældre skal også lærer at sove med vores børn igen.
Erfaringer omkring søvn
Det følgende afsnit er de erfaringer omkring søvn vi har samlet, som har givet mening i vores familier. Der er sikket mange andre veje til målet.
Når det så er sagt, er der måske nogen, der gerne vil have lidt tommelfingerregler vedr. børns anslåede søvnbehov i forskellige aldre. Jeg har aldrig rigtig selv brugt dem til mine egne 5 børn, for det, der har virket bedst for os, har været at kigge på det enkelte barn, se hvornår det er blevet trætte og på hvordan det klarer dagen: Er hun småsyg eller har hun haft ekstra mange indtryk, og så løbende regulere soveritualer og sovetider efter det. Til gengæld har putteritualerne ALTID været de samme.
Sundhedsplejersken skema for børns behov for søvn:
Alder |
Timer ( Absolut kun vejledende!!!) |
Søvn om natten ( Absolut også kun vejledende!!!!) |
1-4 uger |
15-18 timer |
Små vågne perioder. Får mad ca hver 1 – 3 time døgnet igennem |
1-6 mdr. |
14-15 timer |
Længste søvnperiode 3 – 4 timer (få børn sover mindst 5 timer i træk* om natten) |
7-12 mdr. |
14-15 timer |
70 – 80 % sover igennem om natten. 2 søvnperioder om dagen. Søvncyklus varer ca. 50 minutter (voksns ca. 90 min.) |
1-3 år |
12-14 timer |
Middagssøvn 1 1/2 – 3 timer |
* Hvis barnet sover 5 timer i træk om natten, siger man at barnet sover igennem
4-6 år sover barnet 10 – 12 timer om natten, 7-12 årige 9-10 timer og 13-18 årige 8-10 timer.
Hvis ikke dit barn passe rind i skemaet, så fortvivl ikke. Det er kun vejledende tal. Og mange passer ikke ind i de kasser.
Endnu en skrøne om børns søvn
Lad os én gang for alle lægge en myte ned. En skrøne der trods videnskab og rådgivende sundpersonale, stadig lever i blandt folk i bedste velgående.
Rigtig mange oplever følegende: Efter man har forhørt sig til fødslen og den nyfødtes køn er næste spørgsmål. ”Hvordan sover han/hun om natten – sover hun igennem?”
Og det er et rigtig dårligt spørgsmål, at stille til en nybagt familie.
Det skaber en forventning om, at barnet burde kunne sove igennem fra start, eller i hvert tilfælde efter forholdsvis kort tid. Den forestilling er helt skæv, og skaber forkerte forventninger og ufortjent frustration hos forældrene.
Det lille barns biologi
Den nyfødtes mavesæk er på størrelse med en valnød. Det svarer lige bestemt til den mængde mælk der er til ” et måltid” i moren bryst. Menneskemælk er meget tyndere og mere kalorielet end mange andre pattedyrs, dvs. barnet fordøjer det hurtigere og har hurtigere brug for mad igen.
Hos spædbarnet er maven tom efter 1 1/2 til 2 timer efter en amning. Den naturlige søvn for det lille barn er derfor mange hyppige opvågninger og ammeperioder. At nogen børn sover længere end 1-3 timer er således undtagelsen. Søvnperioderne bliver langsomt længere, efterhånden som barnet og mavesækken vokser.
En ven der bor i Rwanda sagde engang: Hernede hører man aldrig små børn græde. Aldrig! De hænger på deres mors ryg i vikle dagen lang, og gir` de det mindste kny ammes det øjeblikkeligt.
Breastsleeping giver den bedste søvn
Barnets anatomi (og psyke) er skabt til at være ved sin mor og blive ammet ved det mindste kny. Og det naturlige for barnet, er tillige at sove ved mors bryst. Interessante studier har vist hvordan barnet ved ”breast-sleeping” ( læs nærmere ved baby-spædbørnsforsker James McKenna) selv regulerer, hvornår det har brug for det næste måltid. Blandt andet med det resultat, at de mødre der praktiserer ”breastsleeing” har bedre søvn, end de mødre der ikke gør.
Forældre der ikke samsover, kvitter amningen tidligere
Først ved 1 års alderen sover 70-80% procent af alle ammebørn en sammenhængende søvn (det der svare til ca. 5 timer). Der er dermed stadig op til 30% af de nybagte familier, som skal op til børn, der vågner og er sultne, flere gange om natten.
Ønsket om en bedre nattesøvn kan derfor, for nogle blive et argument for at kvitte amningen tidligere. Trods det at ALLE forskere er enige om at listen af fordele ved amning er meget lang, og at amning anbefales worldwide.
Falske skræmmekampagner imod samsovning
Der har for nylig været en skræmme-kampagne i de amerikanske medier imod samsovning, med billeder af børn der ligger og sover ved siden af en slagtekniv, med ordlyden: ”Your baby sleeping with you, can be just as dangerous” (http://ostfronten.dk/2018/03/samsovning-med-flere-boern/).
Kampagnen er udsendt af sundhedsstyrelsen. Men det er siden kommet frem, at selvsamme kampagne er sponsoreret af firmaer der sælger erstatningsmælk, vugger og tremmesenge!
Forskning viser entydigt at samsovning fremmer et godt amme-forløb. Men samsovning er derfor ikke godt for mælkeerstatningsindustrien eller for den industri der laver vugger og tremmesenge. De vil til enhver tid forsøge at fremme forskning der viser at samsovning ikke er godt. Money rules the world.
Vi er som forældre nødt til at være meget opmærksomme på, at børnefamilien er målgruppe for en kæmpe industri af produkter til børn. Og at sundhedsstyrelsernes anbefalinger ikke altid er så neutrale som de burde være. ( her referer jeg bl.a til den Amerikanske skræmmekampagne)
Børn har brug for kropskontakt
Mange oplever, at det kan være svært at få barnet til at sove om aftenen/natten, hvis der er lyst, mens barnet ofte ikke har problemer med at sove middagssøvn ude i barnevognen i dagslys. Tilsvarende har barnet nemt ved at være adskilt fra omsorgspersoner under middagssøvnen i sin barnevogn, mens det har brug for mere tryghed og kropskontakt aften og nat. Det har formodentlig af helt naturlige biologiske evolutionære årsager.
Mange råd vedrørende børns søvn pointerer faren ved ”for lidt” søvn.
Min erfaring er, at børnene har savnet os i løbet af dagen efter mange timer i institution. Derfor søger det at få stillet et helt legitimt behov for opmærksomhed, nærvær og vigtigst af alt KROPSKONTAKT.
Søvn avler mere søvn. Mangel på kontakt avler søvnløshed
Mangel på kropskontakt kan medføre at barnet modsætter sig at blive puttet, selvom det er træt. Det har simpelthen ikke haft nok timer i vores nærvær til at blive tanket op. Forældre stilles derfor igen i et dilemma. De får at vide, hvor vigtigt det er at barnet får sin søvn, men kan simpelthen ikke nå at opfylde barnets behov for fysisk kontakt i de få travle timer, hvor familien er samlet. Jeg har personligt ofte prioriteret at give børnene det fysiske nærvær de har efterspurgt, på bekostning af både søvn og den for forgyldte ”voksentid”. Det gør man så i perioder. I andre prioriterer man måske anderledes.
Jeg er overbevist om at barnet ikke sover godt, hvis det har utilfredsstillede behov. Tidligere fik man også at vide, at man kunne bære for meget rundt på sit barn. Det har siden vist sig at være en skrøne. Det hjælper med andre ord ikke at kæmpe med at få barnet til at give slip og falde i søvn alene, hvis det barnet har allermest brug for, er at være helt tæt på sin mor, som har været på fuldtidsjob hele dagen.
Se også http://nordicparenting.dk/2017/09/19/man-kan-ikke-holde-sin-baby-meget-bekraefter-forskning/
Gode søvnråd
Prøv på sigt at finde dine egne søvnritualer, der virker på netop din familie.
Her er mine – givet blot til inspiration:
Alle børn bliver trygge af faste rammer, gentagelser og ritualer. Når basen og hverdagen er forudsigelig, kan de nemmere tackle et hav af forandringer og stressorer. Ritualer hjælper også til at ”indflyvningen til søvnen” bliver lettere og mindre konfliktfyldt. Forskning viser at putte-rutiner har en betydelig effekt på, hvor let børnene falder i søvn. Her er vores rutine:
- Et varmt bad, efterfulgt af
- indsmøring i lotion
- Stille aktiviteter såsom at læse en bog, synge bestemte sange/vers (de samme sange/vers lige før indsovning-hver eneste aften),
- lyset slukkes hurtigt efter der er læst bog. (Forskning siger det skal være slukket inden 30 minutter efter badet).
- Herefter putter vi med barnet til det sover. ttps://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090501090916.htm
Samsovning og for små senge
Mange siger de sover dårligt med børn i Dobbeltsengen. Det er ikke barnets skyld. børn og forældre er skabt til at sove sammen, men vores senge er simpelthen for små. En dobbeltseng er beregnet til to personer ikke en helt familie.
Derfor designede jeg en kæmpe familieseng i gulvhøjde til min familie, som vi alle har samsovet i, indtil børnene af sig selv flyttede på egne værelser.
Det er mit allerbedste råd skabe et sovearrangement, hvor der er plads til at ALLE sover godt. Vi oplevede at når barnet er vant til at sove med os, kan det sove alle vegne, det er os der er bærere af trygheden, rytmen, ritualet og indflyvningen til søvnen. Og nej, vi har IKKE oplevet børn, der ikke ville sove ved kammerater eller ikke ville med på lejrtur. Trygge børn tager trygheden med sig ud i verden.
Børn der græder
Den naturlig spædbarnssøvn varer ofte ikke længere end mellem max 1 ½ -3 time af gangen. Derfor er breastsleeping det, vi oplever, der har givet mest søvn for hele familien.
Barnets gråd er et tegn til dig om at noget er galt. Hvis brystet ikke trøster og barnet smågræder f.eks sidst på eftermiddagen og intet andet synes at være galt (og du har egentlig travlt med andet), så er den bedste måde at deale med et utilfreds/klynkende barn en bæresele, vikle eller en babyrygsæk på ryggen.
Det har reddet mit liv som småbørnsmor. Når barnet således er helt tæt på dig, er det ikke svigt, at det klynker lidt på din ryg. Dagen skal også fungere for resten af familien og større børn har også brug for dine “frie arme og dit nærvær. At bære sit barn, på sin krop, fylder det op med det store behov for fysisk kontakt, hvilket igen gør det nemmere for barnet at give slip og falde i søvn senere ved puttetid.
Hav realitets sans
Sæt for guds skyld lidt mere realistiske forventninger til livet (til fx sexlivet og til mængden af voksentid) som småbørnsfamilie. Hjælp hinanden. Arbejd som et team. Mange oplever det som en dejlig, men udmattende periode. Sov til middag når du kan. Lad rodet ligge. Ansæt evt. den rengøringshjælp I har snakket om mange gange. (Du fortryder det ALDRIG) Sov måske i perioder på skift i et andet rum, med det grædende barn. Og få netværket til at hjælpe jer. Fortæl bedsteforældrene at forskning viser, de lever længere vist de jævnligt passer deres børnebørn. ;-)) http://nordicparenting.dk/2017/01/16/bedsteforaeldre-passer-deres-boerneboern-lever-fem-aar-laengere/
Sov når barnet sover – og nyd bare at være hele familien sammen
Sov når barnet sover, hvis du kan, eller gå tidligt i seng. Gå i seng, hele familien samtidig. Det er så hyggeligt og nyd så bare følelsen af samhørighed som familie. I sær efter lange dage, væk fra hinanden. At sænke sine forventninger til hvor meget og hvornår barnet burde sove, og bare nyde at være hele familien tæt sammen, er virkelig det vigtigste, i denne helt fantastiske og sårbare livsperiode.
Jeg lover jer, en dag vil I længes tilbage.
Kilder:
“Sunde børn.” Sundhedsstyrelsen.
”År 1 – når I har fået barn.” Else Guldager
”Sov igennem uden gråd.” Elizabeth Pantley.