Samsovningssenge
Fra madrasser på gulvet – til luksus seng
(køb en kæmpe seng her www.karenh.dk)
Vil du have inspiration til sovearrangementer i alle prisklasser til samsovning?
Så læs mere her om vores erfaring med samsovningssenge ;
Vi har haft mange forskellige samsovnings-arrangementer, mens vores børn har været små.
Da vores datter blev født, gik jeg på arkitektskolen på afdelingen for møbel og rumkunst.
Det var derfor naturligt for mig at tænke i familiens behov i forhold til indretning.
Men selvfølgelig er man så kultur-inficeret, at man i første omgang per automatik tænker: Vi skal have barn. Ergo vi skal have en vugge , en barneseng, en lift og en barnevogn. Og vi investerede da også, som mange andre, i det hele.
Fra designer vugge til madrasser på gulvet
Jeg designede faktisk selv en multi-funktionel Vugge. En Vugge der kunne vokse med barnet. Mega-smart synes jeg. Det vil sige det var en vugge der kunne bygges om til en tremmeseng, og tremmesengen kunne igen bygges om til en sovesofa til børneværelset.
Den blev udstillet på skandinavian furniture fair, i 1994 og konceptet blev nomineret til Bo-bedres designpris, og ideen senere købt af STOKKEMØBLER i Norge.
MEN vi brugte den stort set aldrig selv. Vi sov fra starten på en dobbeltmadras på gulvet. Og så var vuggen for høj og ufleksibel. Vi tog i stedet siden af tremmesengen og satte bunden i laveste position. I denne model passede det lige med højden på vores madrasser. Her sov vores første fødte, ind imellem i sin lift, de første måneder. Men det meste af tiden sov hun ved eller på mit bryst.
Snart blev det mere reglen en undtagelsen at hun sov hos os. Det var bare der hun sov bedst – tæt op ad os- og det var samtidig den måde, der gav os alle mest nattesøvn. Tremmesengen blev brugt til opmagasinering. Det ser og hører jeg for resten også, rigtig tit ske, i mange andre børnefamilier.
2 x dobbeltmadras og en simpel træramme
Så enden blev, at min fine designer-vugge blev sat på loftet. I stedet investerede vi i en ekstra dobbeltmadras og monterede en simpel træramme af lægter, hele vejen rundt om dem begge, for at de ikke skulle skride fra hinanden. Så var der rigelig plads til os alle. Det var rigtig rart, for maven begyndte snart at vokse med barn nummer to.
Samsovning i de varme lande
Vi nåede kun at sove 4 måneder, efter vi havde fået nummer 2, i vores primitive, men meget funktionelle florbed. Så flyttede vi til Cambodja, hvor min mand havde fået arbejde.
I over 30 grader sov vi her alle 4 i en almindelig dobbeltseng. Det vrimlede med kakkelakker og desuden var der fare for scorpioner, så det er ikke smart at sove på gulvet. Vi måtte også sove under myggenet, for at undgå at børnene blev vi stukket af malariamyg. Man måtte ikke ligge op ad nettet, så Vi må have ligget tæt. Rigtig tæt. Men det passede heldigvis med, at Anton på 4 måneder, nu var blevet så stor og kraftig, at den værste fare for vuggedød var overstået. Om dagen sov børnene enten i dobbeltsengen eller blev lullet i søvn i hængekøjer af vores søde Cambodianske barnepige. Og selv om vi sov meget tæt i den seng, var det sådan vi havde det bedst – alle sammen. Alt det ukendte gav os behov for at rykke tæt sammen. Og jeg ville aldrig have lukket et øje, hvis børnene havde skullet sove for sig selv. Når jeg talte med folk fra Asien om samsovning, er det også én af de ting mange af dem ikke forstår – at forældre i Vesten, har det godt, med at lægge – selv helt små børn – til at sove i et rum for sig selv. Det har vi måske heller ikke…..Det er først og fremmest en kultur-båren skik.
Væg-til-væg seng
Den næste samsovnings-seng vi får, er i en lille 3 værelses lejlighed i Danmark. Nu er børnene henholdsvis 2 og 4 år. Her er det igen blot madrasser på gulvet. Men i stedet for at bruge det store soveværelse, vælger vi at bruge et mindre værelse og lægge madrasser fra væg-til-væg. På den måde var rummet indrettet som én stor seng. Så skred madrasserne ikke fra hinanden og der var ingen fare for nogen ville ryge ud over kanten. Og vi kunne, når det var nødvendigt, blot lukke døren, for at undgå at den mindste spillop stak af. Det fungerede super fint. Problemet var bare at lejligheden var fugtig og madrasserne efterhånden blev “jordslåede” på bagsiden.
Væg-til-væg Plateauseng
Vi flytter her kort efter i hus. Og bygger nu et plateau af ølkasser af træ, fra væg til væg, igen i et af de mindre rum i huset. Målet er at skabe ventilation under sengen. Men jeg bliver kort efter gravid med nummer 3 og vi kan se vi igen vil få pladsmangel.
Jeg var for øvrigt også træt af at plateau-sengen var for høj og man skulle bekymre sig om, hvorvidt børnene eller vi selv røg ud over den høje forkant og træt af, at vi var nødt til at vågne op, når den mindste ville op eller ned fra sengen. Endvidere var jeg nu ved at længes efter at have en RIGTIG SENG. Èn der også er smuk og ikke bare en interimistisk bunke madrasser.
En rigtig seng – designet til samsovning
Det er her vi beslutter, at jeg skal designe den perfekte samsovningseng. Og det helst inden nummer 3 melder sin ankomst.
Vi prioriterede at få en dygtig snedker til at lave den til os. Den laves efter mit eget minimalistiske, Japansk inspirerede, sengedesign og vi vælger at få lagt en superlækker, forholdsvis fast, madras i den.
En madras til samsovning skal være forholdsvis fast. Grunden er, at familiemedlemmer ellers vil have en tendens til at rulle for meget ind mod hinanden. Ja, det er i hvert tilfælde sådan anbefalingerne ” for sikker samsovning” lyder. Fakta er, at de fleste af vores børn, alligevel har ligget fuldstændig klinet op af os, det meste af tiden. Sengen skal være så lav, så børnene selv kunne kravle ud og ind. Det ville på sigt give alle mest nattero og fred om morgenen. Når de får deres egen seng, er der på den vis, stadig fri adgang til familiesengen. Vi tænkte at vores store pige skulle have sin egen seng, på det tidspunkt, hvor hun selv efterspurgte det.
Simpel living og mere tid med ungerne
KANG bed blev nu en realitet. Og det var VIDUNDERLIGT. Det er, stadig den dag i dag, det vigtigste møbel i hele vores hjem og stort set det eneste møbel, der ikke er købt second-hand – altså ud over IKEA reolerne. Økonomisk set, har vi det meste af tiden levet for 1 ½ indtægt, i årene med små børn. På nær 4 år med fuldtidsjob for mit vedkommende. 4 tåbeligt hårde år, der faktisk endte med jeg gik delvist ned med stress. Så vi har efterfølgende prioriteret anderledes. Vi har Arbejdet mindre og haft mere tid med ungerne. Levet mere spartansk.
En smuk og funktionel seng
Det blev hele min børne/ungdomsopsparing, der blev brugt på at få lavet KANG. Men der er ikke en dag, hvor vi ikke har tænkt, at det er nogen af de bedste penge, vi nogensinde har givet ud. Den har den helt rette højde. Madrassen er en kombi-madras med en fast base af koldskum, og en indbygget topmadras i memory-foam. Siderne på sengerammen er skrå, så man mere glider end falder ud over kanten. På fotoet nedenfor, kan i se Anton til højre i billedet. Han er skredet ud over kanten på sengen – men sover bare videre. Man sover som en drøm på den madras . Den møblere rummet smukt. Og Faktisk endte vi med, dengang, at have den stående inde i stuen, i stedet for i soveværelset. For vi brugte den både dag og nat. Den lave højde giver alle familiemedlemmer den største frihed. Alle kan selv komme ud og ind af sengen og ingen behøver være bange for at falde ud.
Da nummer 3 melder sin ankomst, har vi ham i starten,il at ligge i sin lift på gulvet lige ved siden af vores KANG. Mest for at skåne det sårbare lille væsen, for den værste tumult i familesengen den første tid. Når han lægger i sengen hos mig, har jeg hynder og puder på gulvet ved siden af sengen. Selv om sengen ikke er mere en 25 cm høj, er der alligevel et lille stykke at falde for de mindste. Men når de bare bliver lidt større, lærer de lynhurtigt selv at kravle ud over kanten med rumpen først. De gavner tilmed deres motoriske udvikling.
Vores allesammens seng
Vi har sovet i vores KANG lige siden, og vi endte med at få 5 børn i alt. Så KANG nåede rent faktisk også at blive en anelse for lille. Men så lagde vi i perioder en madras på gulvet ved siden af den, til dem der gerne ville have lidt mere plads. Det gode ved KANG´s lave højde er, at ingen behøvede at føle sig udenfor fællesskabet, selv om de lå for sig selv på madrassen.
Således har børnene igennem årene frit kunnet vandre ud og ind, af familiesengen efter behov. Det gjorde de, meget i de perioder hvor de ønskede at flytte på egne værelser, men alligevel stadig havde brug for at sove hos os ind i mellem.
Individuelle alternative sovesteder
Alle børn er flyttet på egne værelser mellem 9-13 års alderen. Deres behov for nærhed og tryghed har været meget forskellig. Og de store er generelt flyttet tidligere ud af familiesengen end de mindste.
Min mand og jeg har også vandret ud og ind af familiesengen. Vi har nemlig haft alternative sovesteder i boligen, til når vi havde brug for tosomhed.
Men familiesengen har altid været betragtet som vores alle-sammens fælles sovested. Og som vores yngste så rørende kommenterede engang: ” Det bedste ved vores seng er, at her behøver man ikke føle sig til besvær, når man har brug for at sove med nogen”
Kvalitet og harmoniske unger
Vi har nu sovet i KANG i tyve år. Med den samme madras. Det betaler sig at købe kvalitet. Børnene sover i egne senge, flere er flyttet hjemme fra og alle bekymringerne om hvorvidt” de mon nogen sinde flyttede ud af familiesengen eller hjemmefra ” var helt helt unødvendige.
Trygge børn, giver stærke og harmoniske unge mennesker.
Kang i produktion – Mission succeded
Nu er KANG blevet sat i produktion, på det skønneste lille Danske Snedkerværksted på Stevns og sælges igennem ”Hansen Kitchen”. Den laves i bæredygtige massive træsorter, som eg, bøg og ask fra lokale skove i området. Det har altid været mit store håb, at andre børnefamilier også ville kunne få lige så stor glæde af sengen, som vi har haft.
Derfor var det også et stort øjeblik, da vi forleden besøgte den første lille familie i København NV, der har investeret i en KANG. Øverst på siden kan I se den installeret. De har valgt at få den lavet i sæbehandlet eg og at lægge en super lækker luksus øko-futon i den.
Efter de havde haft den noget tid, var jeg selvfølgelig meget spændt på, at høre om en KANG mon også fungerede for dem. Og så bliver man jo bare MEGA glad når svaret er. ” Vi eeeeelsker bare den seng” – Mission succeeded!
Hvad siger børnene?
Alligevel bekymrer jeg mig stadig. Jeg bekymrer mig for, hvad det har betydet for børnene, at vi har indrettet os anderledes for natten, end de fleste af deres kammerater, måske synes var normalt. Mange af deres kammerater er kommet på egne værelser, fra en forholdsvis tidlig alder. Og man talte ikke særlig højt om, hvis de havde brug for at komme ind i forældres seng om natten. Heldigvis bor vi et landsbysmiljø, med mange rummelige mennesker omkring os, og det gør mig ekstra glad, når Søren Gustav, der snart flytter hjemmefra i bofællesskab, deklarerer: ” Det eneste jeg ønsker mig til min fødselsdag, er en samsovnings-seng -og der skal være plads til mindst 9 mennesker” – Så det er nok en af de mange bekymringer, man ikke havde behøvet, at have haft. Og i øvrigt ER det måske heller ikke så vigtigt, hvad andre tænker, når det nu virker for os.
Vil du ikke linke til hvor man får købt sengen? Google hjælper mig ikke..
Og ved du hvad prisen er?